MagyarMagyarEnglish

A település történelme

1138 Béla település első irásos okirata, mely a dömösi prépostság alapító levelében található, ebből az évből származik. Ebben az időben II.Béla uralkodott ezen a tájon.

1242 – 1257 Erzsébet királynő a földeket a Zavard nemzetiségbeli Karvai Miklos fiának Péternek ajándékozza. Ebben az időben a község Boros Béla nevet viselte, feltételezhetően abból kiindulva, hogy sok volt itt a szőlő.

1367 Nagy Lajos király a községet Ebnbrandi Miklós fiának Jákónak adja.

1434 Zsigmond király a községet Pogánytelky Tamásnak és Bálintnak ajándékozza a husziták elleni harcban szerzett érdemek elismeréséül .

1531 – 1532 Ekkor a község Nagy Béla néven is említik. A török hódoltság alatt Béla község teljesen elpusztult, lakatlan.

1732 A falu Tersztyánszky József tulajdona.

1770 Béla község Török András földesúr /Árva megye főispánja, kinek neve az esztergomi vármegyeháza emléktábláján is olvasható/ birtoka lett. Feleségül veszi Terstyánszky János fiának özvegyét és belekezd Bélán egy nagyszabású építkezésbe. Az ő nevéhez fűződik a templom és kastély építése, ill. bővítése is. A község temploma építését 1776-ban kezdték a kápolnával, melynek belső térmegoldása érett barokk stílusú. 1780-ban szentelik fel.

1860 Ebből az időből maradt fel, hogy a kastélyt árok és fal vette körül, melyen felvonóhíd biztosította a közlekedést. E torony és sáncfal egy része még ma is megtalalható a kert mellett. /Feltételezhető, hogy a kastély már az Árpádok idején is meg volt, csak más, kisebb formában./ Ebben az időben a község báró Baldacci Vasvezekény Antal tulajdona, aki tovább bővitette a kastélyt. Baldacci báró holtteste a templom alatti kriptában van elhelyezve. A csigalépcsőn leérve az első sír az övé, felirat nélkül.

1864 A jelenlegi tulajdonos Baldácsy Antal, aki a templom alatti kriptát kiépítette.

1900 Ezekben az években dr. Bródy Zsigmond a község valamint a kastély tulajdonosa.

1905 Ebben az évben Bródy Zsigmond a községben iskolát alapított. A diákok száma 110 volt. Az iskola épülete téglábol készült és piros cseréptető fedte. Két tanterem és egy szertár tartozott hozzá. Az egyik teremben tanult az első, második és harmadik osztály a másik osztályban pedig a negyediktől a nyolcadikos tanítványokig. A folyosón márványtábla hirdette az iskola alapításának és alapítójának nevét. Felette Bródy Zsigmond alapító arcképének olajfestménye díszelgett. A második világháború után sajnos úgy a márványtábla, mint az olajfestményt eltűnt.

1910-ben a kastély báro Ullmann Adolf tulajdonába került. Ritkán tartózkodott Bélán, főleg vadászni járt ide. Halála után 1925-ben a tulajdonjog fiára Györgyre szállt. Ullmann György 1945-ben kényszerült elhagyni az országot.

2000 A kastély újból magánkézbe került, Ullman György unokája, gróf Ilona von Krockow vette meg az államtól és jelentős befektetésű átépitést tervezett.

2007 Befejeződött a kastély felújítása.